Markisvård på ett enkelt sätt – så rengör du markisen!

Rengör markisen, men gör det rätt! Med våra tips och idéer kommer din markis alltid att vara ren.

Markiser är en praktisk lösning för att spendera tid ute i trädgården eller på terrassen på soliga dagar.
Korrekt markvård är viktigt så att du kan njuta av din markis länge – även om solskyddet är mycket robust. Men försiktig hantering av markisen ökar dess livslängd. Följande tips är användbara för detta:

När du köper bör du välja en markis som gör det lättare för dig att ta hand om och rengöra det efteråt. Markistyger av exempelvis akryl är vattentäta. De stöter bort smuts bättre än de flesta andra matrial.

Markiser fungerar inte bara som skydd mot solen utan förbättrar också byggnadens utseende.

Förväntande beteende krävs också: markisen bör inte användas i kraftigt regn eller vind. Se dock till att markisen bara dras in när den är torr. Annars kan det bildas mögel på den fuktiga markisen.

Rengör markisen: så fungerar det

Även om förebyggande åtgärder vidtas bör du regelbundet rengöra markisen. Innan vintern börjar är det viktigt att göra förtältet klart för vintern. För under den våta säsongen ökar risken för mögel på trasan. Markiser kan också användas på vintern. Men om du planerar att dra tillbaka förtältet under en längre tid bör det tas om hand i förväg.

Rengör markisen med eller utan borste?

Smuts på trasan kan rengöras med enkel tvål eller milt flytande rengöringsmedel och vatten. Det är viktigt att tyget inte skadas av en hård borste. En mjuk svamp är bättre. Skölj då markisen med rent vatten.

Kan markisen dras tillbaka när det är vått?

Detsamma gäller här: dra bara in markisen när den har torkat!
Hyllorna kan också enkelt rengöras med tvål och vatten. För att hålla lederna smidiga, är några droppar olja eller en silikonsmörjmedelspray till hjälp.
Så din markis förblir i gott skick!

Behöver du hjälp med att hitta en markis?

Vi finns här för dig! Vi är mycket erfarna inom markisbranschen och har sålt alla typer av markiser i Malmö i många år. Behöver du en markis eller har du frågor om modeller eller material, vi finns här för dig. Kontakta oss så hjälper vi dig!