RÅD OM HUR MAN VÄLJER RÄTT MARKISMATERIAL

Terrassmarkisen är ett yttre lock som, när det väljs korrekt, garanterar en behaglig vila på terrassen, både på varma och regniga dagar. När du väljer ett markistyg är det värt att vara uppmärksam på flera viktiga frågor så att vårt nya förvärv uppfyller alla våra behov och kommer att tjäna oss i flera år.

På grund av installationsplatsen utsätts terrassmarkisen för yttre faktorer: regn, vind, sol och snö. När vi väljer ett material fokuserar vi främst på färgen eller mönstret och glömmer bort mycket viktiga aspekter som hållbarhet, vattentålighet eller UV-strålningsreflektion.

Skydd mot UV-strålar

Tyget bör inte bara ge skugga på soliga dagar, utan framför allt skydda mot skadlig UV-strålning, vilket för barn eller äldre kan påverka din hälsa allvarligt. Vanliga markistyger ger tyvärr bara en barriär mot den synliga ljusstrålen, vilket gör att skadlig strålning kan passera igenom. Tyger som bomull, polyester eller polypropen, som är attraktiva på grund av sin låga kostnad, är känsliga för UV-strålar, vilket mycket snabbt förstör deras ursprungliga hållfasthet.

Som svar på förändrade kundbehov har tillverkare av markistyg fokuserat på att utveckla nya typer av högpresterande tyger. Markiser som kan blockera upp till hundra procent av UV-strålningen och behålla materialets färg under många år finns redan på den svenska marknaden. När vi väljer ett tyg bör vi rikta vår uppmärksamhet mot märkningen som definierar graden av motståndskraft mot UV-strålar.

Så vilka tyger garanterar säkerhet mot UV-strålar?

Alla våra tyger har högsta skydd, vilket innebär att de blockerar hundra procent av UV-strålarna och ger fullt skydd mot de skadliga effekterna av solljus, oavsett hudtyp.

Reflekterande solenergi

En ideal markis, förutom att skydda den mot skadlig UV-strålning, bör ge hushållet termisk komfort, vilket effektivt blockerar värmeflöde genom materialet. Våra marktyger behåller minst 75% av solenergin, vilket minskar värmetillförseln under markisen och därmed sänker temperaturen inne i rummet.

Ljus eller mörk markis?

Det är en fråga som våra kunder ofta ställer sig själva. Det slutgiltiga beslutet påverkar inte bara den visuella aspekten utan också komforten i och utanför rummet. Tyger från vårt erbjudande stoppar upp till 75% av hett ljus. Beroende på nivån på deras ljusstyrka kan vi dock öka andelen blockerat ljus, vilket ökar komforten att vara på terrassen.

En enkel tumregel är att ju mörkare materialet är, desto mindre är ljusgenomsläppligheten. Tyger med de mörkaste färgerna släpper in cirka 12% av solljuset, i genomsnitt mörka tyger inte mer än 25% av solljuset, och de ljusaste materialen tillåter det mesta av dem (över 25% av solljuset).

Dessutom kan vi, beroende på den markerade färgen på markisväven, påverka färgtemperaturen för naturligt ljus under markisen. Färger är mycket viktiga för vårt välbefinnande, så det är värt att välja en färg som matchar våra färgpreferenser.

Nyanser av blått skapar ett utrymme som är perfekt för vila, fräscha och avkopplande, gula eller orange färger stimulerar och ger energi, medan vitt kommer att lugna ner dig och lägga till harmoni.

Vi väljer markismaterialet

Inköp av en markis bör vara en investering i flera år, för att detta ska hända måste tyget vara av hög kvalitet, motståndskraftigt mot slitage, blekning, smuts och vilda vindar. Markisen, förutom dess uppenbara funktion att skydda mot solstrålar, bör ge oss ett lugn även under sommarregn. Men inte alla markiser på marknaden är vattentäta. Initiala besparingar speglas snabbt över tiden, förlorar sitt ursprungliga utseende och ger oss inte tillräckligt skydd. För att skyddet ska skydda oss från regn måste det vara gjort av impregnerat material med en speciell beläggning, tack vare vilket materialet är vattentätt, vilket innebär att vatten inte tränger in i materialet utan flyter över det.

Akrylfibrer

Ledande tillverkare av markistyg tillverkar mantlar av färgade akrylfibrer, vilket innebär att färgen impregneras under produktionen, till skillnad från andra fibrer, färgad genom enkel blötläggning. Som ett resultat kombinerar tyget färgbeständighet och maximal motståndskraft mot väderförhållanden.

Kontakta oss som dina experter på markiser i Malmö!